Akreditasyon süreçleri, özellikle yurtdışında sağlık hizmeti arayan hastalara kalite, hak ve güvenilirliği garanti eden bir süreçtir. Bu tesisler, akreditasyon damgasını alabilmek için farklı testler ve düzenlemelerden başarıyla geçmek zorundadır. Bu niteliklere sahip bir sağlık tesisi, hastanın olası sıkıntılara karşı güvenliğini taahhüt eder. Akreditasyon süreçlerinin güven konusundaki etkisi düşünüldüğünde, sağlık turizminde akreditasyon önemli bir yere sahiptir.
Akreditasyon süreçleri aynı zamanda sağlık kuruluşunun kullandığı ekipmanlara ve bünyesinde bulunan doktorların bilgi birikimini de denetler. Bundan dolayı, akredite olmuş sağlık merkezleri, en son teknolojiye ve yüksek nitelikli doktorlara sahiptir. Yani, bu kuruluşların sadece yabancı hastalara değil yerel hastalara da birçok faydası ve önemi vardır.
Akreditasyon süreçleri tek seferlik değildir. Başvuru ve ilk inceleme süreçlerinin yanı sıra belirli periyotlar ile sağlık kuruluşu tekrar tekrar kontrol edilir. Aynı kalitenin sağlandığı teyit edillmeye çalışılır. Eğer kalite düşüklüğü gözlemlenirse kuruluş uyarılır veya akreditasyon belgesi geri alınır. Bundan dolayı da akreditasyon almış bir kuruluş, kalitesini sürekli devam ettirmiş ve güven duyulabilecek bir kuruluştur.
Sonuç olarak bir sağlık kuruluşu için akredite olmak yalnızca bir belge almış olmak demek değil, aynı zamanda yüksek standartlara erişmiş, hasta deneyimini ön planda tutan ve son teknoloji ekipmanlar ile kaliteli tedavileri hastalarına sunan bir tesis olmanın kanıtıdır. Akreditasyon süreçlerini iyi anlamak ve bunlara uygun hareket etmek hem tesisin tedavi edeceği sağlık turisti sayısını artıracak, hem de bulundukları ülkenin sağlık turizmindeki itibarını pozitif şekilde etkileyecektir.
Akredite edilmiş kurum sayısı, bir ülkenin sağlık sistemindeki başarısını değerlendirirken dikkat edilen bir metriktir. Bir ülke ne kadar çok akredite edilmiş kuruma sahip ise, sağlıkta sağladığı güven, başarı ve kalite o kadar yüksektir. Bundan dolayı akreditasyon süreçleri sağlık turizmi destinasyonlarının marka olup adlarını bu sektörde duyurabilmesinde oldukça etkilidir.
Akreditasyon Süreçlerini Yürüten Kuruluşlar
Akreditasyon süreçlerini uygulayan pek çok kuruluş bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, uluslararası alanda kabul görmüş ve bilinirliği yüksek kuruluşlardır. Yani, bir sağlık turisti bu kuruluşlardan birinin sizi akredite ettiğini görürse, size güven duyma ihtimali önemli ölçüde artacaktır. Bu akreditasyon kuruluşlarına örnek vermek gerekirse, Joint Comission International(JCI), TÜV, ISQua, ACHSI ve ISO bunlardan bazılarıdır. Özellikle Joint Comission International, uluslararası anlamda bilinirliği çok yüksek ve güven duyulan bir akreditasyon kuruluşudur. Pek çok ülkenin sağlık sistemi istatistikleri verilirken bu kurum tarafından akredite edilmiş hastane sayısı da veriler arasında yer alır.
Akreditasyon Süreçlerinin Sağlık Turizmine Faydaları
- Akreditasyon, hem yerel hem de yabancı hastaların kaliteli hizmet almalarına yardımcı olur. Potansiyel sağlık turistleri normalde sağlık tesisini seçmeden detaylı bir araştırma yaparlar ve bu süreçte akredite hastaneler onlara güven verir. Bu yüzden hastaneler sürekli olarak teknolojilerini ve personellerini iyileştirmeye çalışarak gerekli belgeleri almaya çalışırlar. Yani akreditasyon süreçleri birbirini besleyen ve destekleyen bir fayda döngüsünü başlatmış olur.
- Akreditasyon sadece hastalar veya sağlık turistleri için faydalı olmakla kalmaz, aynı zamanda doktorlar için de önemlidir. Bunun temel sebebi iyi doktorların güncel teknolojiyle çalışmak istemesidir. Akredite olmuş ve yüksek teknoloji ile donatılmış bir tıbbi tesis başarılı ve tecrübeli doktorların ilgisini çekecektir.
- Yetkisiz birçok hastane veya klinik, hasta geri bildirimlerine fazla önem vermez, ancak sertifikalı hastaneler tüm bunları dikkate alır ve tesisin ve tüm potansiyel hastaların iyileştirilmesi için tüm önerileri uygulamaya çalışır. Bu önerileri uygulayan bir sağlık kuruluşunun hizmet kalitesi doğal olarak yüksek olacaktır.
- Sertifikasyon, belirli bir hastanenin veya kliniğin doktorları tarafından hastalara verilen sağlık hizmetinin kalitesini kanıtlar. Bu sayede hastalar bir hastanenin kalitesini kendileri değerlendirebilir. Bir tesisin hastalarına verdiği güven duygusu işte bu adımda başlar. Akredite olmamış bir tesisin pek çok hasta ile daha temas etmeden onları kaybetmesi muhtemeldir.
- Akreditasyon tek seferlik bir süreç değildir. Sağlık kuruluşu bu damgayı aldıktan sonra da belirli periyotlar ile testlere tabi tutulur. Bu sayede tesisin kalitesi ve süreçlere uygunluğu sürekli takip edilir. Akreditasyon damgasını elinde tutmak isteyen tesisler sağladıkları yüksek standartları sürekli hale getirirler. Sonuç olarak yüksek kalite standart hale gelir ve bahsi geçen sağlık kuruluşun marka algısını güçlendirerek sağlık turizmi sektöründe adını duyurur hale gelir.