Sağlık turizmi endüstrisi, pazara giderek daha fazla ülkenin girmesiyle son birkaç yılda istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Sonuç olarak, bir hastanın tedavisi için uygun bir sağlık turizmi destinasyonu seçmesi de giderek zorlaşıyor. Sağlık turistlerinin destinasyon seçimini etkileyen pek çok faktör var. Seyahatin amacı sağlık ve aynı zamanda turizm olduğundan, pek çok hasta ilk olarak gitmek istediği ülkeyi seçiyor. Daha sonrasında ise sağlık kurumu seçimi, sağlık turizmi acentesi seçimi, doktor seçimi gibi planlamaları hallediyor. Özellikle sağlık kurumlarının veya acentelerin bu planlamaları iyi anlaması, önce destinasyonunu seçen bir hastaya daha doğru yaklaşmasını sağlayacaktır.
Sağlık turistlerinin destinasyon seçimlerini etkileyen 9 faktör:
1. Sağlık Personeli
Sağlık turistlerinin belki de en çok önem verdiği konu sağlık personeli. Özellikle komplikasyon ihtimali olan tedavilerde tedaviyi yapacak doktorun niteliği daha da fazla önem arz ediyor. Hastalar artık doktorları tek tek araştırıp özgeçmişlerine ve geçmiş hastalarının doktorla ilgili yorumlarına bakıyorlar. Bundan dolayı bir sağlık kurumu veya acente birlikte çalıştığı doktorları dikkatlice seçmeli ve değerlendirmelidir. Bu noktada doktorlara önerimiz mümkün olduğunca kaliteli bir dijital varlık oluşturmaları(Sosyal Medya, Linkedin vb.) ve kendilerine yatırım yapıp bilgi becerilerini artırmaları.
2. Sağlık Kuruluşu
Hastaların destinasyon seçerken bir başka baktığı kriter ise tıbbi tesisler. Ülkedeki tıbbi tesislerin iyi bir üne sahip olmaları ve belirli uluslararası akreditasyonları sağlamış olması hastalarda güven artırıcı bir etkiye sahip. Aynı zamanda tesisin fiziksel şartları, kullandığı medikal cihazlar ve geçmişte bu tesislerde tedavi hastaların yorumları da belirleyici. Destinasyonu ön plana çıkarırken ülkede ün yapmış hastaneleri tanıtmak bundan dolayı faydalı olacaktır.
3. Altyapı
Sağlık turizmi yapılan pek çok ülke gelişmekte olan ya da gelişmemiş ülkeler olduğundan, tıbbi tesisler şatafatlı olsa dahi bulundukları çevre yapı olarak sağlık turistlerini rahatsız edebilir. Yani tesislerimizi güçlendirirken, tesislerin çevresinde negatif etki yaratabilecek yapılaşmayı da düzeltmek sağlık turizminde öne çıkmak isteyen ülkelerin yapması gerekenlerden biri. Aynı zamanda ülkelerin altyapıya da yatırım yapması gerekiyor. Hiçbir sağlık turisti, örneğin, gittiği tesisin çevresinden kötü kokular almak istemez.
Sağlık turizminden sağlanan gelirlerin bir kısmı da bu alanlara ayrılmalıdır. Bu noktada tesislerin yapabilecekleri şeylerden biri sağlık turizmine özel ve yeni bir tesisi daha iyi bir şehre/çevreye kurmak olacaktır.
4. İklim
Çoğu sağlık turisti tedavisini güzel bir tatil ile birleştirmek ister. Bu tatil bazı turistler için güzel plajlar, bazı turistler için de diğer doğal güzellikler olabilir. Sağlık turizmi pazarlama çalışmalarında ülkenin iklimsel avantajlarını ön plana çıkarmak bize avantaj sağlayacaktır.
5. Oteller
Sağlık turizmi, her şeyden önce bir hizmet sektörü alanı olarak ele alınmalıdır. Bundan dolayı, bir sağlık turistinin ülkede yaşayacağı deneyim her açıdan iyi planlanmalı ve ele alınmalıdır. Bu noktada gelen bir hastanın ülkedeki deneyiminin büyük bir kısmını oluşturan otelleri de atlamak olmaz. Bir tıbbi tesisin veya acentenin çalışacağı otelleri iyi seçmesi bundan dolayı çok önemlidir. Olabildiğince müşteriyi rahat ettirmeye odaklanan, her an sorularına cevap vermeye hazır, yabancı dil bilen personellere sahip otellerle çalışmak ve birlikte çalışılan otelleri planlama aşamasında hasta ile paylaşmak sağlık turisti tarafından duyulan güveni pekiştirecektir.
Sağlık turizmi destinasyonu açısından bakacak olursak sağlık turizmine özel oteller açılması teşvik edilebilir. Hatta oteli ve klinikleri içerisinde barındıran büyük yapılar inşa edilebilir. Bu otellerde özel sağlık durumuna sahip insanlar için özel hizmetler geliştirilebilir ve bu sayede hasta deneyimi mükemmelleştirilebilir.
6. Kültür
Tedavi için yabancı yerlere seyahat eden sağlık turistleri için kültür şoku yaygındır. Bu nedenle, sağlayıcı varış noktasında bilmeniz gereken en az birkaç temel görgü kuralını öğrendiğinizden emin olun. Bu, yerel dile ve yaşam biçimlerine uyum sağlamayı sağlar.
Sağlık turistlerinin destinasyon seçerken baktığı bir diğer kriter kültürdür. Hastalar, tedavi olacakları ve belki de 1 aylık bir süre boyunca yaşayacakları ülkenin kültürünü doğal olarak merak ederler. Burada tabii ki destinasyonun kültürünü sevmeyen bir sağlık turistini ikna etmek zor olacaktır. Ancak pazarlama ve satış kanallarında izlenebilecek bir strateji potansiyel sağlık turistlerinin ön yargılarını kırmaya yönelik olabilir.
Örneğin, geçtiğimiz yıllarda bazı yabancıların Türkiye’de develere binildiğine dair bir önyargıları olduğunu medya kanallarından duymuştuk. Bize inanılmaz gelebilir ancak gerçekten de kültürel önyargılar internetin yaygınlaşmasına rağmen hala çok fazla. Bu önyargıları azaltma çalışmaları bu noktada ülkenin sağlık turizmi imajına pozitif katkı yapacaktır.
7. Bekleme Süresi
Sağlık turizminin en büyük avantajlarından biri de bekleme süresinin kısa veya hiç olmamasıdır. Bu durum gelişmiş ülkelerde büyük bir sorundur. Örneğin, İngiltere’de 2020 yılında tedavi için sıra bekleyen hasta sayısı yaklaşık 4.4 milyondur. Özellikle COVID salgınının da etkisiyle bu sayının kısa bir süre içerisinde 10 milyona ulaşması beklenmektedir. Böyle bir ortamda, özellikle acil tedaviye ihtiyaç duyan kişilerin bekleme sürelerini kısaltacak alternatiflere yönelmesi doğaldır.
Bundan dolayı, hastaların destinasyon seçerken dikkat ettiği bir husus da bekleme süresidir. Ülkenin sağlık altyapısı, doktor ve tıbbi tesis sayısı ve ayrıca hasta hizmet sistemleri bu süreyi etkileyen başlıca faktörlerdir. Kısa bekleme süresi avantajına sahip bir ülkenin kesinlikle ve kesinlikle bu durumu vurgulayıp hastalarına aktarması önem arz etmektedir.
8. Kişiselleştirilmiş Servis
Sağlık turizminin hizmet sektörü gibi ele alınması gerektiğini daha önce belirtmiştik. Aynı hizmet sektöründe olduğu gibi, kişiselleştirilmiş programlar müşterileri daha özel hissettirir ve memnuniyeti artırır. Bugün sağlık turizminde öncü ülkelerin paket programlarına göz atarsanız, bu durumu net bir şekilde görebilirsiniz. Bu ülkeler, sağlık turistlerine kişiye özel paket programlar hazırlarlar. Bu programların içinde çeşitli geziler, ulaşım seçenekleri, tatil olanakları, aktiviteler ve tedavi sonrası iyileşmeyi hızlandırıcı seçenekler sunulmaktadır.
9. Turizm Fırsatları
Sağlık turistlerinin dikkat ettiği bir diğer konu, adlarından da anlaşıldığı üzere, turizmdir. Bugün dünyada pek çok kişi mesai sistemiyle çalışmakta ve yıllık belirli bir gün sayısı kadar yıllık izin hakkına sahip olmaktadır. Bir tedavi arayışında olan kişi, bu tedaviyi olmak ve iyileşme sürecini atlatmak için yıllık izin kullanmaya mecbur bırakılabilir. Ancak zaten kısa olan bu yıllık izin tedavi sürecine harcanırsa yılın geri kalanında kişi tatil yapma imkanı bulamaz. Bu durumda tedaviyi ve tatili birleştirmek, ayrıca bunu uygun bir fiyata yapmak, sağlık turistleri için mükemmel bir fırsattır. Bu noktada kişiler, sağlık turizmi destinasyonlarında turizm altyapılarını, paketleri, otelleri, doğal veya yapay güzellikleri de araştırır ve buna göre seçim yaparlar.
Kaliteli bir turizm altyapısı, kaliteli otelcilik ve doğal ve yapay güzelliklerin iyi tanıtımı sayesinde potansiyel sağlık turistlerinin ülkeye ısınması ve buradan memnun ayrılması sağlanabilir.