1. Sağlık Turizm Acentesi Nedir?
Sağlık turizmi, operasyonel yoğunluğu fazla olan bir sektördür. Bütünsel olarak bakıldığında sağlık turizminde operasyon, bir sağlık turistinin, seyahat ettiği ülkedeki tüm temas noktalarının planlanmasını içerir. Bir sağlık turisti sağlık turizmi sürecine karar verip bu karara göre bir planlama yaparken yalnızca tedavi olacağı doktoru, kliniği veya ülkeyi belirlemez, bunların yanında kalacağı oteli, ulaşımını, uçak biletlerini, vize ve pasaport işlemlerini ve daha pek çok şeyi planlar. Sağlık turizmi acenteleri, sağlık turistleri için sağlık turizmi operasyonlarını planlayan ve uygulayan bir nevi aracı kuruluşlardır.
2. Sağlık Turizm Acentesinin Üstlendiği Görevler Nelerdir?
En basit haliyle, sağlık turizm acentesi, bir sağlık turistinin seyahati boyunca yaşayacağı tüm deneyimi planlar ve uygular. Bu bakımdan sağlık turizm acenteleri sektörde önemli bir açığı kapatır. Çünkü, sağlık turizminde iyi bir sağlık hizmeti sunuyor olmak tek başına yeterli değildir. Sağlık turistinin seyahati boyunca temas ettiği tüm noktalarda iyi bir deneyim yaşıyor olması gerekir. Temas edilen tüm noktaların ve yaşanan tüm süreçlerin iyi planlanması ve uygulanması sağlık turistinin yaşayacağı olası para ve zaman kaybını engeller.
Sağlık turistinin tercihlerine göre hizmet kalemleri değişebilir ancak bir sağlık turizmi acentesi aşağıdaki görevleri üstlenecek yetkinliğe sahip olmalıdır:
- Sağlık turistinin vize, pasaport işlemleri için rehberlik edilmesi
- Sağlık turistinin uçak yolculuğu sonrası ülke içindeki transferinin planlanması
- Sağlık turistinin konaklama ihtiyacının giderilmesi
- Sağlık turistinin tedavi sürecinin sağlık kuruluşu ile birlikte planlanması
- Sağlık turistinin tedavi olacağı hastane veya klinik ile iletişiminin sağlanması
- Gerektiğinde hastane ya da klinik personeli ile hasta arasındaki iletişimi sağlayacak tercümanın ayarlanması
- Tedavi ve tedavi sonrası süreçlerde hastanın sağlık durumunu takip ederek, olası bir komplikasyonda sağlık turistini koruyacak aksiyonların alınması
- Sağlık turistlerine şehir içi turlar düzenlenmesi
- Sağlık turistinin talebine göre konsiyerj hizmetlerinin sağlanması
- Tüm süreç boyunca sağlık turistinin güvenliğinin sağlanması
3. Sağlık Turistleri Neden Acenteleri Tercih Ederler?
Başka bir ülkede sağlık hizmeti almak oldukça zor bir karar ve seyahat, transfer, konaklama, vize ve pasaport gibi süreçlere bakıldığında da planlaması ve uygulaması zor bir işlemdir. Süreçte karar verilmesi gereken pek çok nokta ve bu noktalarda sayısız seçenekler vardır.
Sağlık turistleri işlerini kolayca halledebilmek ve yaşanabilecek olası problemlere karşı kendilerini güvence altına almak için sağlık turizm acentelerini tercih ederler.
4. Sağlık Turizm Acentelerinin Sektördeki Önemi Nedir?
Türkiye’de sağlık turizmi ile ilgilenen kurumlar genelde şu iki sınıftan birine dahildir: Sağlık kurumları ve sağlık turizm acenteleri. Sağlık kurumları, daha çok sürecin sağlık tarafında yer alırlar. Tedavi süreçlerini mükemmelleştirmeye, hasta deneyimini iyileştirmeye ve hizmet verdikleri alanlardaki teknolojik ekipmanlarını geliştirmeye çalışırlar. Sağlık turizm acenteleri ise, sağlık turizminin diğer tüm süreçlerini planlar ve yönetir. Sağlık turizmi süreçlerine hakim olan herhangi bir kişi, sağlık turizmi acentelerinin önemini kolaylıkla farkedecektir.
Sağlık turizm acentelerinin pek çoğu, turizm sektöründeki acente tecrübelerini sağlık sektörüne taşımışlardır. Bundan dolayı seyahat planlaması, transfer, konaklama ve turistik deneyim sağlama konularında uzmanlardır. Sağlık turizmi acenteleri sahip oldukları deneyim ve tecrübe sayesinde hasta deneyiminin artırılmasına katkıda bulunurlar.
Sağlık turizm acentelerinin sektöre bir diğer olumlu etkisi, yurtdışı sigorta ve turizm firmaları ile yaptıkları anlaşmalardır. Sağlık turizmi acentelerinin pek çoğunun geçmişte turizm işleri ile ilgilenmeleri nedeniyle yurtdışı bağlantılarının geniş olması, sağlık turistlerinin işlerine yarayabilecek sigorta ve seyahat ile ilgili anlaşmalar yapılabilmesine imkan sağlar. Bu bağlamda, sağlık turizmi acenteleri yalnızca sağlık turistlerine hizmet vermez, aynı zamanda hastane ve kliniklerin de daha çok sağlık turistine ulaşabilmeleri için arada bir köprü görevi görür.
Sağlık turizm acentelerinin aynı zamanda ülke tanıtımına büyük etkisi vardır. Yurtdışındaki konferans ve fuarlarda tanıtım faaliyetleri, televizyon ve internette verilen reklamlar ve broşür aracılığı ile yapılan tanıtımlar ile ülkenin sağlık turizmi sektöründe bilinirliğini artırırlar. Bu bağlamda sağlık turizm acenteleri, ülkelerin sağlık turizminde markalaşmasına da önemli katkılar sağlarlar.
5. Sağlık Turizm Acentesi Kurmak İçin Gerekli Belge ve Kriterler Nelerdir?
Sağlık turizmi acentesi kurarak sağlık turizmi faaliyetleri yapabilmek için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen bazı koşullar vardır. Bu koşullar sağlandıktan sonra Sağlık Bakanlığı’na yapılan başvuru sonucunda, Sağlık Turizmi Yetki Belgesi verilir. Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alan kuruluşlar Türkiye sınırları içerisinde sağlık turizmi faaliyetleri yürütebilirler.
Sağlık turizmi yetki belgesi için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen şartlar şunlardır:
- A grubu seyahat acentesi belgesine sahip olmalısınız.
- 3 adet sağlık tesisi ile sağlık turizmi protokolü yapmış olmalısınız.
- Dillerden biri İngilizce olması kaydıyla en az 2 dilde hizmet veren bir çağrı altyapısına sahip olmalısınız.
- Çağrı altyapısında çalışan kişiler dışında, yabancı dil bilen en az 2 kişi istihdam ediyor olmalısınız. Bu kişilerden en az 1’i İngilizce biliyor olmalı.
- Sağlık turizminde faaliyet yürütmeniz için 2’si İngilizce ve Türkçe olmak üzere en az 3 dilde hizmet veren bir web sitenizin olması gerekiyor.
6. Sağlık Turizm Acenteleri İçin Devlet Teşvikleri Nelerdir?
Sağlık turizmi, Ticaret Bakanlığı tarafından “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticareti” olarak sınıflandırılır ve bundan dolayı pek çok devlet desteğinin kapsamı içerisinde yer alır. Sağlık turizminde devlet teşviklerini sağlık turizm acenteleri de alabilir. Bu teşviklerden yararlanabilmek için gerekli olan en önemli koşul Sağlık Turizmi Yetki Belgesinin alınmış olmasıdır. Eğer acente bu belgeyi almamışsa teşviklerden yararlanması da söz konusu değildir.
Sağlık turizminde devlet teşvikleri aşağıdaki alanları kapsar:
- Tescil ve Koruma Desteği
- Belgelendirme Desteği
- Yurtdışı Birim Desteği
- Tercümanlık Çalışmaları Desteği
- Acente Komisyon Teşviki
- Danışmanlık Hizmetleri Desteği
- Tanıtım, Pazarlama ve Reklam Destekleri
- Hasta Nakliyesi İçin Verilen Yol Desteği
- Türkiye İçerisinde Sağlık Turizmine Yönelik Yapılan Eğitim ve Tanıtım Faaliyetleri Desteği
- Yurtdışı Şirket Alımına Yönelik Danışmanlık Teşviği
7. Sağlık Turizm Acenteleri Yurtdışından Nasıl Hasta Getirir?
Sağlık turizmi acenteleri, pek çok kanaldan yurtdışında hedeflediği ülkelerdeki kişilere ulaşmaya çalışır. Bu çalışmalara sağlık turizmi pazarlaması adı verilir. Sağlık turizmi acentelerinin kendilerini yurtdışındaki hastalara tanıtabilmeleri için çeşitli pazarlama metodlarını uygulamaları gerekir. Bir sağlık turizmi acentesinin sağlık turizmi pazarlama stratejilerine sahip olması bundan dolayı elzemdir.
Sağlık turizmi pazarlamasında kullanılan en önemli alanlardan biri dijital platformlardır. Dijital platformlarda yapılacak pazarlama faaliyetlerini aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
Web Site
Web site, bir firmanın dijital varlıklarından yalnızca biridir. Web sitesinde marka mesajı aktarılır, hizmetlerden bahsedilir. Ayrıca kaliteli ve zengin içerikler üretilerek olası müşterilerin bilgilendirilmesi ve firmaya güven duyması sağlanabilir.
SEO
Arama Motoru Optimizasyonu olarak da bilinen SEO, web sitelerini Google arama sonuçlarında üst sıralara çıkaran bir çalışmadır. Bu çalışmalar sayesinde sağlık turizmi acenteleri daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilir. SEO çalışmaları bitmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Arama motoru sıralamalarında rekabet sürekli devam ettiği için, SEO çalışmaları da durmaksızın devam eder.
Sosyal Medya
Facebook, İnstagram ve Youtube gibi platformlar bu kapsamdadır. Sosyal medya pazarlaması kullanılarak bu varlıklar üzerinden reklam ve tanıtım faaliyetleri yapılabilir. Ayrıca sosyal medya kanalları satış faaliyetleri için de sıkça kullanılmaktadır.
Diğer Kanallar
Sağlık turizmi pazarlama faaliyetleri aynı zamanda konvansiyonel olarak adlandırılan televizyon ve radyolarda da yapılabilir. Hazırlanacak çeşitli reklam kampanyaları ile sağlık turizmi, sağlık turizmi acenteleri ve bir sağlık turizmi destinasyonu olarak Türkiye’nin tanıtımı yapılabilir.
Dünya genelinde sağlık turizmi alanında her sene yapılmakta olan fuar ve kongreler de sağlık turizmi pazarlamasında kullanılabilecek alanlardan biridir. Bu fuar ve kongrelerde öne çıkacak broşürler hazırlanabilir ve sağlık turizmi acentesinin hizmetleri çarpıcı şekilde tanıtılabilir.
Olası müşterilere ulaşmanın bir diğer yolu da yurtdışı sigorta şirketleri ve turizm acenteleri ile yapılan anlaşmalardır. Bu anlaşmalar sayesinde hem iki taraf için de mali fayda sağlanır, hem de potansiyel sağlık turistlerine hızlıca ulaşılır. Ayrıca bu anlaşmalar ile bahsi geçen sağlık turizmi acentesine ve sağlık turizmi destinasyonuna duyulan güven de artar.
8. Sağlık Turizm Acentelerinin Gelir Kaynağı Nedir?
Sağlık turizm acentelerinin 2 ana gelir kaynağı bulunmaktadır. Birincisi, yurtdışından getirdikleri müşterilere sağladıkları hizmet karşılığında bir ücret alırlar.
İkinci gelir kaynağı ise sağlık tesisleridir. Sağlık turizm acenteleri, yurtdışından getirdikleri her hasta başına, hastanın tedavi gördüğü sağlık tesisinden önceden yapılmış protokolde belirlenmiş bir komisyon alırlar. Ancak sağlık turizmi acentelerinin gelir kaynağı bunlarla sınırlı olmak zorunda değildir. Sağlık turizmi acenteleri sektördeki yeni fırsatları keşfederek kendilerine yeni gelir kaynakları oluşturabilirler.
9. Sağlık Turizm Acentelerinin Sahip Olması Gereken Bilgi ve Beceriler Nelerdir?
Sağlık turizm acentesi kurma süreci her ne kadar kolay gibi gözükse de, verilen hizmetin kapsamı açısından bir sağlık turizm acentesinin yaptığı iş oldukça zordur. Sağlık turizmindeki tüm süreçler insana dayalı olduğundan, çıkabilecek problemlere göre önceden önlemler almak ve verilen hizmeti mükemmelleştirmek göründüğü kadar kolay değildir. Sağlık turizmi acentelerinin başarılı olması, bu zorluklar ile nasıl mücadele ettiğine bağlıdır.
Sağlık turizm acenteleri hem kendi ülkelerindeki acenteler ile, hem de diğer sağlık turizmi destinasyonlarında bulunan acenteler ile sürekli rekabet halindedirler. Bu rekabette sürekli var olabilmek için, sağlık turizmi acentelerinin belirli bilgi ve becerilere sahip olması gerekir. Bu bilgi ve beceriler aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Sağlık Hizmetleri ile İlgili Teknik Bilgilerin Tam Anlaşılması ve Hastaya Aktarılabilmesi
- Yasal Konulara Tam Hakimiyet
- Ülkeler Arası Sigorta Kavramının İyi Anlaşılması ve Bu Sayede Hastanın Bu Konuyla İlgili Bilgilendirilmesi
- Kişiselleştirilmiş Destek Hizmetlerinin Çeşitlendirilmesi
- Uluslararası Akreditasyonlar ve Buna Sahip Sağlık Tesisleri Hakkında Bilgi Sahibi Olunması
- Hedef Ülkenin Kültürüne, Davranış Biçimine, Alışkanlıklarına ve Konuştuğu Dile Tam Hakimiyet
- Yüz Yüze İletişimi Erken Aşamada Sağlayacak Dijital ve Fiziksel Altyapılara Sahip Olma
- Konsiyerj(Harici Özel İstekler) Hizmetleri
- Turistik Deneyim Planlayabilme Kabiliyeti
Sağlık turizmi acentelerinin sahip olmaları gereken yetkinlikler bunlarla sınırlı değildir. Sağlık turizmi acentelerine başarıyı getirecek olan en önemli kavram hasta deneyimidir. Bu deneyimi sürekli mükemmelleştirmek için yeni bilgi becerilerin kazanılması ve bu sayede yeni hizmetler kurgulanması acenteyi sektörde öne çıkaracaktır.
Hizmet kurgulanması, detaylı bir çalışma gerektiren, ancak iyi organize edildiğinde işinizi bulunduğu yerden çok yükseklere getirebilecek bir kavramdır. Sağlık turizmi eğitiminde bir sağlık turistinin alacağı hizmetin nasıl tasarlanacağını öğrenebilir, işinize büyük katkılar sağlayabilirsiniz.