Dijital pazarlama, özellikle internet kullanan kişi sayısının artmasıyla beraber popülaritesini artırmaya hızla devam ediyor. Artık markalar televizyon veya gazete gibi eski tip araçlardan değil, internet üzerinden reklam ve pazarlama çalışmalarını yürütüyor. Sağlık turizmi sektörü de temelinde küresel bir yapıya sahip olduğundan, günümüzde sağlık turizmi acenteleri ve sağlık tesisleri dijital varlıklarını güçlendirerek hastalarına ulaşmaya çalışıyor. İyi bir sağlık turizmi web sitesi hazırlamak bu güçlendirme çalışmasının en önemli ayaklarından biri.
Dijital varlıklar, bir markanın internet üzerinde müşterilerine gösterdiği yüzüdür. Web siteleri ve sosyal medya hesapları markaların potansiyel müşterileri ile bir konuşma yoludur. Dünyanın öteki ucunda hizmetlerimizi ve markamızı merak eden kişilere kendimizi anlatabilmek için kullandığımız araçlardır.
Bir sağlık turizm hizmeti sağlayıcısı olarak, sağlık turizmi web sitemiz, potansiyel müşterilerimiz ile konuştuğumuz, onlara kendimizi, hizmetlerimizi ve bilgi birikimimizi anlattığımız bir araçtır. Aynı zamanda potansiyel müşterilerimizin bizimle ve markamızla ilk tanıştığı yerdir. Potansiyel müşterilerimiz ile sağlam bir iletişim kurabilmenin yolu, bu aracı daha verimli, kaliteli, anlaşılabilir ve kullanılabilir yapmaktır.
1. Hastalarınıza Güven Verin
Bir hastanın kendi ülkesinden çıkıp başka bir ülkeye bir sağlık amaçlı gitmesi başlı başına endişe verici bir süreçtir. Web siteniz, büyük bir ihtimalle bir hasta ile ilk temas noktanız olacağından bu noktada müşterinin güvenini kazanmak bize avantaj sağlayacaktır.
Güven vermek adına, potansiyel sağlık turistinin sizin kim olduğunuzu öğrenebileceği bir hakkımızda sayfası faydalı olacaktır. Ayrıca kullandığınız dilin de hem dil bilgisi açısından hem de tonlama açısından hatasız ve samimi olmasına dikkat edin. Eğer gerekliyse, web sitenizi hazırlarken tecrübeli bir çevirmen ile çalışın.
Aynı zamanda web sitenizde müşterilerinizin sizi daha iyi tanıyabilmesi için marka imajınızı ve mesajınızı sade ve etkili şekilde yansıtmaya çalışın.
2. Kaliteli İçerikler Üretin
Potansiyel bir sağlık turisti, tedavilerin detaylarıyla ilgili bilgileri web sitenizden almak isteyebilir. Ya da sağlık turizmi destinasyonunun turistik özellikleri gibi diğer imkanları da blog yazılarınızı okuyarak öğrenebilir.
Önce tedavi içeriklerinden başlayalım. Bir hastanın sizi ilk tanıdığı ve size ilk danıştığı yerlerden biri tedaviler hakkında yazdıklarınızdır. Eğer tedavi içerikleriniz kapsamlı yazılmamış ve gelişigüzel bir dille hazırlanmış ise hasta içerikleri okurken hem bilgilenemeyecek, hem de size olan güvenini kaybedektir.
Blog yazılarına gelecek olursak, burası sizin, tedavilerin komplikasyonları, tedavilerle ilgili ek detaylar ve öneriler ve ayrıca sağlık turizmi süreçleri ile ilgili bilgi verdiğiniz sayfanızdır. Bu sayfada kullanacağız dil ve içeriklerin kapsamı bir müşterinin size olan güvenini etkileyecek, aynı zamanda kaliteli blog içerikleri müşterilerin sayfanızda daha çok vakit geçirmesini sağlayacaktır. Araştırmalar gösteriyor ki, bir müşteri bir web sitesinde ne kadar çok vakit geçirdiyse, o sitede sunulan hizmeti satın alma ihtimali de o kadar yüksek.
3. Yaratıcı Tasarımlar İlgi Çeker
Web sitesini açtığımızda, karşımıza ilk çıkan ve dikkatimizi ilk çeken şey sitenin tasarımıdır. Güven veren, hastayı görsel anlamda yormayan ve tutarlı bir sayfa düzenine sahip bir sağlık turizmi web sitesi müşterinizin aklındaki imajını güçlendirecektir.
Şu ana kadar bahsettiğimiz tüm kriterler, potansiyel hastalarınızın web sitenize girdiğinde karşılacağı ilk şeylerdir. Bunlar bir araya geldiğinde yavaş yavaş onların marka algısını, markanıza duyduğu güveni ve tedavi kararını etkileyecek bir yapıya bürünür.
4. Sağlık Turizmi Web Sitesi Yapısı Hastanın İşini Zorlaştırmamalı
Potansiyel müşterilerinizin web sitenizde uzun vakitler geçirip keyif alabilmeleri için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da sitenizin mimarisidir. Site mimarisi, bir web sitesinin hiyerarşik yapısı olarak tanımlanabilir. Kötü bir site mimarisi, zorlu bir labirente benzer. Ziyaretçi bazı sayfalarda kapana kısıldığını hissettiğinde web sitenizden tek tuşla çıkacak ve bir daha ziyaret etmeyecektir. Bundan dolayı web sitenizi hazırlarken, ya da hazırlatırken, mimari için bir çalışma yapmanızı şiddetle öneriyoruz.
5. Sağlık Turizmi Web Sitesini SEO ile Öne Çıkarın
SEO, yani Search Engine Optimization, arama motorlarının algoritmalarına uygun olarak yapılan optimizasyon çalışmalarıdır. Türkçe’ye arama motoru optimizasyonu olarak geçen SEO, bir web sitesinin arama sonuçlarında ilk sayfalarda çıkabilmesini sağlayan teknik bir çalışmadır. Bu çalışma, içeriklerde kullanılan kelimelerden, kullanılan fotoğraflara, ve hatta yazıların başlık hiyerarşilerine kadar web sitesi içerisindeki her şeyi kapsar.
SEO aynı zamanda bir web sitesinin hızlandırılması çalışmasını da içerir. Bu da potansiyel müşterilerinizin web sitenizden maksimum verimi almasını sağlar.
Ne yazık ki, SEO çok kapsamlı ve detaylı bir çalışma gerektiriyor. Bundan dolayı sağlık kurumları ve acentelerin sağlık turizmi web siteleri için SEO uzmanlarıyla çalışmasını tavsiye ediyoruz.
6. Sosyal Medya Hesaplarınızı Entegre Edin
İyi bir dijital pazarlama süreci yürütmek için, potansiyel sağlık turistlerinin akıllarında daha kalıcı bir yapıya sahip olmanız gerekir. Bir sağlık turisti dijital varlıklarınız ile ne kadar çok vakit geçirirse, sizi içselleştirme ve size güvenme ihtimali de o kadar artacaktır.
Dijital varlıkların sadece hizmetler hakkında bilgilendirmeye değil, müşteriler üzerinde bir marka algısı oluşturmaya da hizmet ettiğinden bahsetmiştik. Bundan dolayı tüm dijital varlıklarınız bir diğerinden bağlantılar aracılığıyla ulaşılabilir olmalıdır. Bundan dolayı sağlık turizmi web sitenizden tek bir tık ile sosyal medya hesaplarınıza ulaşılabilmesi ürettiğiniz pek çok içeriğin daha çok görülmesini sağlayacak ve müşteri ile dijital ilişkinizi artıracaktır.