Search Engine Optimization (SEO), yani Arama Motoru Optimizasyonu, Google ve Yandex gibi arama motorlarında arama sonuçlarında üst sıralara çıkabilmek için web sitelerinin yaptığı çalışmalara verilen isimdir. SEO, web site trafiğini önemli ölçüde etkileyen bir çalışma olduğu için pazarlama departmanlarının sıkça kullandığı çalışmalardan biridir. Bu yüzden pazarlama stratejilerinin de bileşenlerinden birini oluşturmaktadır.
Arama motorları, kendilerine bir arama isteği geldiğinde, kullanıcısına en alakalı sonuçları göstermeye çalışır. Bunun altında yatan amaç da basit ve anlaşılırdır. Kullanıcı en alakalı sonuçları aldığı arama motorunu kullanmaya devam edecektir.
Arama motorları, en alakalı arama sonuçlarını kullanıcısının karşısına çıkarabilmek için çok çeşitli algoritmalar kullanır. Bu algoritmalar, sitede yazan adeta her bir kelimeyi inceler, her bir görsel içeriğin ne anlattığını çeşitli yollar ile anlamaya çalışır. Sitenin, diğer siteler tarafından ne kadar çok alıntılandığına bakarak sitenin otorite olup olmadığını anlamaya çalışır. Kısacası, çok gelişmiş ve geniş kapsamlı algoritmalar ile sürekli analizler yapar.
1. SEO’ya Neden İhtiyacımız Var?
Her web sitesinin nihai amacı, olabildiğince fazla ziyaretçiyi ağırlamaktır. Bu amacın arkasındaki sebepler farklı olabilir. Örneğin blog siteleri genelde spesifik konularda sahip olduğu bilgi ve birikimi olabildiğince çok insana ulaştırmaya çalışır. E-Ticaret siteleri daha çok ürün satmak ister. Bazı siteler çevrimiçi eğitim satışı yapmaya çalışır. İşini büyütmeye çalışan her işletmenin bu çalışmalara ihtiyacı vardır.
2. SEO Nasıl Yapılır?
SEO çalışmalarını şu 3 başlıkta inceleyebiliriz.
Ön Analizler
Bu kısımda, SEO çalışmalarına başlamadan önce yapılacak bazı işlemler mevcut. Öncelikle, hedef kitlemizi analiz etmemiz gerekiyor. Ne gibi alışkanlıkları var, nelere ilgi duyarlar, hangi tarz içeriklerden hoşlanırlar bunları bilmemiz gerek. Ayrıca hedef kitlemizin arama yaparken hangi kelimeleri kullandığını da bilmemiz gerek. Çünkü bu kelimelerden web sitemizdeki içeriklerde kullanmaya çalışacağız.
İkinci analiz ise, rakiplerimiz hakkında olacak. Özellikle organik büyüme konusunda, yani SEO çalışmalarında iyi olan ve bu sayede çeşitli arama kelimelerinde ilk sayfada görünen rakiplerin neler yaptığını, ne tür içerikler paylaştıklarını ve web sitelerini nasıl dizayn ettiklerini bilmemiz gerek. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. “SEO adına ne yapmamız gerekiyor?” sorusunun yanıtları aslında başarılı rakiplerimizde gizli.
Üçüncü ve son analiz ise sektör analizi. Hangi anahtar kelimelere yoğunlaşıldığını bilmemiz gerek. Bu sayede henüz rekabetin artmadığı kısımları keşfedebilir ve işimizi kolaylaştırabiliriz.
Kullanıcı Deneyimi
SEO çalışmalarında bir diğer aşama, web sitemizi ziyaret edecek kullanıcıların deneyimlerini daha iyi hale getirmeye yönelik çalışmalar olacak. Bu kısımda ilk yapmamız gereken bir önceki kısımda yapılan analizlerin sonucuna göre bir içerik planı hazırlamak. Şunu unutmamak gerek. İlk sayfada çıkan pek çok web sitesi, bunu kaliteli, amaca ve kullanıcıya yönelik içerikler ile yapıyor. Yani, “Blog sitesi değiliz ki” demeyin. Her web sitesi, işlevi ne olursa olsun, kaliteli içerikler ile zenginleşmeye ihtiyaç duyar.
Bunun yanında, web sitemizin bazı teknik detaylarını da kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına kontrol etmemiz gerekiyor. Bunlardan biri mobil uyumluluk. Web sitemizi ziyaret edecek pek çok kullanıcı belki de bu işlemi telefonundan veya tabletinden gerçekleştirecek. Bundan dolayı web sitemizin mobil ve tablet uyumluluğuna ekstra özen göstermemiz gerekiyor.
Son olarak, kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına, web sitemizin mimarisini genel olarak gözden geçirmemiz gerekiyor. Yani siteyi ilk defa ziyaret eden birini nasıl yönlendiriyoruz, sitede kaybolmasına sebep olabilecek çeşitli iç linkler var mı ya da amacımıza hizmet etmeyen gereksiz ve karmaşık dizayn, içerik veya sayfalar mevcut mu bunları kontrol etmemiz gerekiyor. Bir web sitesinin dizaynı ve iç mimarisi gelen kullanıcının sitede geçireceği süreyi doğrudan etkiliyor.
Takip ve Yeniden Optimizasyon
Daha önce bahsettiğimiz gibi SEO, bitmeyen bir çalışma. Önceki bölümlerde yaptığımız çalışmaların sonuçları ortaya çıktıkça, elimizde daha çok veri olacak ve web sitemizi daha iyi hale getirebilmek için sürekli ipuçları topluyor olacağız. Bu ipuçları doğrultusunda web sitemizi sürekli optimize etmemiz gerekiyor. Bu sayede arama motorları tarafından sürekli yapılan otomatik taramalarda bırakacağımız olumlu izlenim sayesinde sıralamalarda daha da yükseğe çıkıyor olacağız.
3. SEO Çalışmalarında Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı?
SEO çalışmalarında dikkat edilmesi bazı önemli nüanslar mevcut. Şimdi bu nüansları inceleyelim.
- Sayfa arama motorları için değil, kullanıcılar için hazırlanmalı.
- Arama motoru sıralamasını etkileyebilecek hilelerden kaçının. Uzun vadede web sitenize gelen trafiği kaybedeceğiniz kesindir.
- Web sitenizde, rakiplerinizin yapmadığı yenilikçi yaklaşımları deneyin, analiz edin ve sonuçlara göre yaptıklarınızı optimize edin.
- Kullanıcıları aldatıcı herhangi bir şeyden kesinlikle ama kesinlikle kaçının.
- Özgün içerikler oluşturun, asla otomatik oluşturulan içerikleri web sitenizde paylaşmayın.
- Kendi web sitenizin içerisinde kendinizden kopya içerikler paylaşmayın. Arama motoru algoritması kopya sayfaları kolaylıkla algılayabiliyor.
4. Özet
SEO çalışmalarının amacını, aşamalarını ve önemli nüanslarını öğrendik. Bu çalışmalar ile ilgili öğrenilmesi gereken en önemli husus, SEO’nun bitmeyen bir çalışma olmasıdır. İşletmenizin bir web sitesi oldukça ve bu web sitesi üzerinden işinize katkı sağlayan faaliyetler göstermek istediğiniz sürece, optimizasyon çalışmaları ile daha üst sıraları hedeflemek zorundasınız. Ayrıca bu çalışmalar boyunca yapacaklarınız işletmenizin de bilgi ve tecrübesini geliştirecektir. Kaliteli içerikler oluştururken, hedef kitlenizi analiz ederken, rakiplerinizin neler yaptıkları hakkında bilgi topladıkça işinizi büyütmek, çalışanlarınızı daha etkili kullanmak için gerekli bilgileri edinmiş olacaksınız.
Sağlık turizmi SEO çalışmalarına bakacak olursak, geleneksel SEO çalışmaları ile benzer kavramlar ile karşılaşabiliriz. Sağlık turizmi web sitesinin SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken ilk şey, hedef ülkenin dilinde, kültüründe ve interneti kullanma şeklinde yaşanabilecek farklılıklardır. Bundan dolayı, örneğin, bir ülkede işe yarayan anahtar kelime çalışmaları veya içerik pazarlaması stratejileri, başka bir ülkede işe yaramayabilir.